Родната марка "Правец" се завръща

Родната марка "Правец" се завръща
От: admin Категория: Лаптопи Дата на публикуване: 2015-01-21 Видяно: 1751 Коментари: 0

Родната марка персонални компютри "Правец" се завръща на пазара

Преди около година интернет гръмна с новината, че родната марка персонални компютри "Правец" се завръща на пазара. Това беше породено и от пускането на новия сайт Pravetz.bg, в който допреди известно време не можеше да намерите много информация. Сега сайтът е завършен и вече има доста интересни неща, които може да намерите – като инфографика на историята на родния ни компютър, цени и разновидности на новите модели.

Моделите лаптопи, които може да закупите са три:

- модел с Intel i3 / 4GB RAM / 128GB SSD / HD дисплей – 1094 лв.;

- модел Intel i5 / 8GB RAM / 256GB SSD + 500GB HDD / HD+ дисплей – 1534 лв.;

- модел Intel i7 / 8GB RAM / 256GB SSD + 1TB HDD / HD+ дисплей – 1748 лв.

Има и десктоп машина,

която представлява високотехнологично устройство от типа аll-in-оne. Притежава 21,5-инчов (54,61 cm) FHD (1920×1080) 16:9 дисплей. Поддържа процесори на Intel от последно поколение, от типа Core i3, Core i5 и Core i7. Теглото ѝ е 7 кг. и има 1ТВ твърд диск. За момента този компютър може да бъде само предварително поръчан.

Очевидно няма да бъдем ограничени само с тези устройства, защото

таблет от същата марка е в процес на изработване.

Засега има само прототип, но това е ясен знак, че се работи по въпроса. Този таблет ще включва Intel Celeron N2806 Dual-core CPU. Ще работи под Windows 8.1 и ще има възможностите и бързодействието на мощен компютър. 

Изработката ще включва метален корпус за по-голяма здравина. Екранът (10,1-инча) ще е с резолюция 1280 x 800.

Началото на разработването на българските персонални микрокомпютри започва през 1979 г. Първоначалните модели (ИМКО – съкращение от Индивидуален микро компютър) са разработени и произведени от ИТКР (Институт по техническа кибернетика и роботика) към БАН през 1980 г. само в три броя. 

Сега вече сме XXI век и се очаква нещо много повече от това, което ни бе представено по времето на Тодор Живков. Какви са вашите очаквания и бихте ли сменили вашата машина за „Правец“?

Статия от Vesti.bg

Тагове: правец laptop pc tablet

Same In Category

Оставете коментар

Код за валидация